Pitkäjärven vesilinnustoseuranta 2020 suoritettu

 

Vanha tuttumme Hannu Majava sai laskentakierrokselle kumppanikseen toisen upeista luontokuvistaan tunnetun alan harrastajan, Väinö Kaplaksen ja niin saatiin Pitkäjärven tämänvuotisetkin vesilintuhavainnot asianmukaisesti tallennetuksi.
Ensimmäinen laskenta tehtiin jo 17.4.2020 ja tarkistuskierros 7.5.2020.

Havainnoitsijoiden ensi käden kommentit kauniin aurinkoisen, mutta kolean sään vallitessa tehdyltä veneretkeltä kuulostivat hieman pettyneiltä. ”Vähän hiljaista oli” tuumasivat kaverukset. Esimerkiksi sinisorsanaaraat olivat jo haudontapuuhissa kaislikoiden katveessa ja siten katseiltamme suojassa. Tällä kertaa joukosta puuttuivat täysin esimerkiksi uikkulinnut. Tukkasotka loisti poissaolollaan myös. Punasotka- ja kuikkakannat sen sijaan vaikuttaisivat olevan elpymään päin.

Sääoloiltaan hyvin poikkeukselliset mennyt talvi ja kuluva kevätkausi lienevät aiheuttaneet hämminkiä myös muuttovesilintujen käyttäytymiseen ja se näkyy nyt pesinnässä. Toivokaamme, että käynnissä olevat pesinnät onnistuvat ja syntyvät poikueet menestyisivät hyvin. Ainakin Siuvonniityn edustalla olevalla pesällään laulujoutsen hautoo ahkerasti, koiraan pitäessä vahtia avoveden puolella. 

Täältä pääset lukemaan yhteenvetotaulukkoa, jossa esitetään vuosien 2019 ja 2020 havainnot.

Hannu Majavan upeita luontokuvia voi selata hänen kuvablogistaan osoitteessa castorfiber.kuvat.fi – kannattaa vierailla!