Jäsenkirje_Syysterveisiä Pitkäjärveltä

Syysterveisiä Pitkäjärveltä 14.9. 2017

Hei, hyvät yhdistyksemme jäsenet!

Kesän pikkuhiljaa taas siirtyessä muistojen joukkoon ja syksyn ollessa käsillä, on hyvä vilkaista hieman taaksepäinkin – ehkä siellä näkyy jotakin, mistä on iloa tai hyötyä tulevaisuudessa.

Vesikasviniitot

Kuten varmaan monet olette yhdistyksen nettisivujen ( www.palkaneenpitkajarvi.fi ) kautta tilannetta kesän kuluessa seuranneetkin, sisältyi tämänvuotiseen vesikasvien poistourakkaamme sekä iloa, dramatiikkaa ja onnistumisia.

Alkukesän ilouutinen oli, kun Pirkanmaan ELY-keskus myönsi avustusta täydet 50 % toteutuneista kustannuksista, aiemmin avustus on ollut vain 30%. Lisäksi tänä vuonna ensimmäistä kertaa huomioitiin avustuskelpoiseksi myös pieni määrä jäsenistön talkootyönään tekemistä vesistökunnostustöistä. Molemmat seikat ovat suureksi avuksi niittoprojektin toteuttamisessa.

Kylmiä väreitä aiheutti sopimamme niittourakoitsijan heinäkuun lopulla kokema yllättävä konerikko, jonka korjaantumisaikataulu oli pitkään epäselvä.

Kun hätä on suuri, on apu lähellä, sanoo vanha viisaus, ja niinpä pelastavaksi toimenpiteeksi osoittautui Pitkäjärvelle jo sijoitettujen niitto-/haravointilaitteiden ottaminen tehokäyttöön. Samalla laitteella saatiin loppujen lopuksi sekä niitettyä, että haravoitua vesikasvillisuus aiempia vuosia suuremmalta alueelta. Lisäksi pahimmat, virtaamien kannalta kuitenkin tärkeät salmet saatiin ajetuksi useampaan kertaan, mikä myös osaltaan todennäköisesti hidastaa tulevaa kasvua.

Edistystä aiempaan nähden oli sekin, että saimme Suoniemen kainaloon uuden hyvän niittomassojen nostopaikan, kiitos Viukarin perheen! Harras haave on, jospa joskus tulevaisuudessa sellainen järjestyisi myös Sammallahden pohjukkaan. Sillä alueella ongelmia aiheuttivat useat yllättävät sadekuurot, jolloin työn keskeytyessä jo niitetty massa karkasi tuulen mukana saavuttamattomiin.

Julkaisutoiminta

Ilouutinen oli sekin, että osa ELY-keskuksen myöntämästä avustuksesta voidaan käyttää myös tiedotustoimintaan, eli käytännössä jäsenjulkaisun tuottamiseen. Pälkäneen kunnan kulttuurilautakunta on osoittanut myös tukea julkaisuun, joten näiden avulla saamme vihdoin lehden viimeistelyyn ja painokuntoon.

Täyden sadan iltamat

Yhdessä Vuolijoen VPK:n kanssa järjestetyt iltamat itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi onnistuivat erinomaisesti. VPK:n talolle oli saapunut n. 140 henkilöä nauttimaan todella tasokkaasta musiikkikavalkadista, Pitkäjärvi kertoo -ilmakuvavideon kerronnasta sekä puffetin maistuvista tarjoiluista. Iltamien tuotto tasataan järjestävien yhdistysten kesken, joka tekee hyvää meidänkin vaatimattomalle toimintakassallemme.

Katse tulevaisuuteen

Hallitus kokoontuu syys-/lokakuun vaihteessa suunnittelemaan yhdistyksemme tulevan vuoden toimintaa. Vesikasvillisuuden poistotoimiin ei pidä jäädä välivuosia, mutta ne ovat kuitenkin vain yksi osatekijä Pitkäjärven ja sen ranta-asukkaiden hyväksi tehtävästä työstämme.

Toivoisin, että myös jäsenistö tukisi hallituksen jäsenten työtä antamalla rakentavia kehittämisideoita ja toimenpide-ehdotuksia, joista voisimme yhteistuumin jalostaa mielekkäitä toimintasuunnitelmia pitkällekin tulevaisuuteen. Erittäin suotavana pidän myös kritiikkiä, mikäli sellaiseen aihetta ilmenee, vain tiedostettuja epäkohtia voi pyrkiä jatkossa parantamaan.

Nyt pikaisesti ja ujostelematta esiin kaikki ideat luontopolku-tapahtumista latotansseihin tai ongintakisoihin! Odottelen innolla sitä sähköpostiviestien tulvaa!

Wexi Hoppula,

puheenjohtaja 2017